Mórahalmi óvodások a kormányablakban
2015. április 01. írta: Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Mórahalmi óvodások a kormányablakban

Ossza meg velünk, ha tud hasonló esetről!

46845.jpg

Hétfőn a hírportálok rendre megdöbbenéssel számoltak be a mórahalmi óvodások fellépéséről a kormányablak megnyitóján. Ha Ön tud hasonló esetről, írja meg nekünk!

A mórahalmi óvodások, amint az egyes ázsiai diktatúrákban szokásos, dallal és versikékkel ünnepelték jótevőjüket: az államot.

A mórahalmi szülők, a polgármester állítása szerint, hozzájárultak gyermekeik szerepléséhez. Nem zárhatjuk ki, hogy volt olyan szülő, aki kifejezetten örült annak, hogy gyermeke szerepel a produkcióban, de szerintünk sokkal valószínűbb, hogy a szülők nem mertek tiltakozni a gyerekek szerepeltetése ellen. A helyzetük átérezhető: kiszolgáltatottak az óvodának, az önkormányzatnak.

Annak, aki hétfőn olvasta a hírt, egyértelmű, hogy ami történt vérlázító politikai pedofília. Jó lenne, ha a szülők bátran nemet mondhatnának egy ilyen kezdeményezésre. De valójában ilyen ötleteket az önkormányzatok fel sem vethetnének, a megvalósításban pedig az óvodák nem vehetnének részt.

A véleménynyilvánítás szabadsága szükségképpen sérül az ilyen helyzetekben, hiszen ez a jog kiterjed arra, hogy a politikával kapcsolatos véleményük kinyilvánítását mellőzzék. Ha a szülők nem járulnak hozzá a gyermekük szerepléséhez, könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy engedélyük megtagadását politikai preferenciáik kinyilvánításaként értékelik az óvodában, az önkormányzatnál.

Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) már tíz évvel ezelőtt ajánlásokat tett arra, hogyan kívánatos és hogy megengedhetetlen a politika jelenléte a közoktatásban. Ezek a követelmények ma is irányadók, és sajnos újra és újra követelnünk kell az érvényesülésüket.

Mától az EKINT egyéves programot indít azért, hogy a közvélemény és az oktatási közösségek számára nyilvánvalóvá tegye: egy demokráciában mi elfogadható és mi nem az oktatás és a politika viszonyában, továbbá politikai nézetei miatt senki ne szenvedjen hátrányt a közoktatásban.

A jogait jól ismerő diák és szülő bátrabban háríthatja el a jogsértő, pártpolitikai célú kéréseket, elvárásokat. Az óvodák, iskolák vezetőinek és a pedagógusoknak pedig birtokában kell lenniük annak a szaktudásnak és készségeknek, amelyek segítségével hatékonyabban tudják óvni a gyerekek jogait. Ezen a blogon ennek a programnak az eseményeiről, eredményeiről olvashatnak.

A közeljövőben szeretnénk megismerni minél több olyan esetet, amelyben az érintett szülők, diákok, pedagógusok úgy érezték, a politika jelenléte az oktatásban jogsérelmet okozott számukra. Ha tud ilyenről, vagy Önnel történt ilyen, kérjük, mesélje el nekünk az ügyet. Az e-maileket az info@ekint.org címre várjuk, adataikat bizalmasan kezeljük.

Kép: fortepan.hu 46845

A bejegyzés trackback címe:

https://iskolaespolitika.blog.hu/api/trackback/id/tr147327134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása